Chateau Nottebohm

Chateau Nottebohm

image_pdfimage_print

Het kasteel, gebouwd als buitenverblijf voor het gezin Nottebohm, werd tot 1943 regelmatig gebruikt. De familie Nottebohm was een vooraanstaande familie, gekend omwille van talrijke initiatieven in de zorgverlening. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door het Duitse leger in gebruik genomen. Na de oorlog kwam de familie er slechts sporadisch op vakantie. In de jaren 1950 werd het kasteel verhuurd als hotel en restaurant. Nadien stond het voornamelijk leeg. In de jaren 1980 werd het te koop gesteld, zonder resultaat. Jarenlange leegstand zorgde voor een verwaarloosde toestand van het exterieur en een grotendeels verdwenen interieur.

Het kasteeldomein Nottebohm bestaat uit een domein van meer dan 58 ha groot. Het centraal gelegen kasteel, een typisch voorbeeld van een begin-20ste-eeuws buitenhuis in de bosrijke gebieden rondom de stad, werd gebouwd in 1908 door Ferdinand Otto Nottebohm. Er werd voor een pittoreske, eclectische bouwstijl gekozen, met elementen uit de neo-Vlaamse renaissance, de traditionele bak- en zandsteenstijl en de cottagestijl. Architect Ernest Pelgrims tekende de plannen. De vier gevels zijn afwisselend en grillig vormgegeven. Het interieur van de woning is sterk verwaarloosd en bijna volledig vernield.

 

 

Gepost op: 10 juli 2016

2 thoughts on “Chateau Nottebohm

  1. In 1983 was ik er op bezoek.Toen zag het er nog vrij goed uit. Het was toen bewoond,Toen de bewoners weg waren kwam het verval.Doodzonde het zag er zo mooi uit.Fam. Nottebohm deed ook geen onderhoud. Ze moeten zich schamen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up