Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Zeche DT

Zeche DT

Een van de vele verlaten steenkoolmijnen in het Ruhrgebied; mijn eerste kennismaking met de "mandjes".

14 augustus 2016

Zeche DT (ook wel Zeche P), een van de vele koolmijnen in het Duitse Ruhrgebied. De werkzaamheden rond deze steenkoolmijn gingen al begin jaren ’40 van start, maar liepen vertraging op omwille van de Tweede Wereldoorlog. De delfwerken zouden pas ruimschoots na de oorlog, tegen het einde van de jaren ’40 van start gaan. Bijna 70 jaar lang delfde men er naar steenkool, tot de mijn in december 2008 definitief de deuren sloot.

De “mandjes” dienden als lockers voor de mijnwerkers. Na het omkleden, borgen ze er hun persoonlijke spullen in op, waarna het mandje met een ketting tot tegen het plafond van de zaal werd getrokken. De ketting werd vervolgens vastgemaakt aan een genummerd metalen gestel. De persoonlijke bezittingen van de mijnwerkers waren op deze manier veilig voor eventuele gauwdieven. Bovendien was het voor de mijnopzichters een extra controle om te zien wie er zich (nog) in de mijn bevond.

Mijn eerste kennismaking met de beruchte “mandjes” was in deze mijn. Omwille van een bezoek aan een andere locatie eerder op de dag, werd het jammer genoeg slechts een kort bezoekje…