Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Xyleborus

Xyleborus

Industriële korenmolen van het einde van de 19de eeuw.

17 juli 2021

Deze oude maalderij dateert van het einde van de 19de eeuw. De oorspronkelijke korenmolen, een vijf verdiepingen tellend bakstenen gebouw, bevindt zich achteraan op het terrein en werd opgericht voor 1909. De molen werd aangedreven door een waterrad, dat inmiddels verdwenen is. Achter het gebouw is er nog slechts een muurfragment van het waterrad te vinden. Het bedrijf werd later uitgebreid met een meer moderne maalderij aan de voorzijde van het terrein. Deze “nieuwe” korenmolen werd aangedreven door stoomturbines.

Vooral de oude watermolen geeft een treffend beeld van een industriële korenmolen van de 19de eeuw. Buiten het waterrad en het aandrijfmechanisme, is het ensemble van silo’s en maalmachines nog mooi bewaard gebleven in het gebouw. De kans dat dit zo blijft, wordt echter zienderogen kleiner… Een gedeeltelijke instorting van het dak heeft al schade aangericht op de zolderverdieping, maar door de waterinsijpeling raken ook de houten welfsels van de onderliggende verdiepingen meer en meer aangetast.

De volledige site werd in de zomer van 2019 verkocht aan een ondernemer, die een twintigtal appartementen in de gebouwen wil onderbrengen. De kans dat dit prachtige staaltje industrieel erfgoed voor altijd verloren gaat, is dus bijzonder groot…