Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Val Saint Lambert

Val Saint Lambert

Het verlaten en vervallen deel van de legendarische kristallerie.

3 december 2016

Deze fabriek werd opgericht in 1826 op de terreinen van een voormalige cisterciënzerabdij, waarvan de vroegste geschiedenis teruggaat tot 1202. Aan het einde van de 18de eeuw werd de abdij ontwijd om 30 jaar laten plaats te maken voor de kristalfabriek. De kapittelzaal en het scriptorium zijn gerenoveerd en worden vandaag nog gebruikt door de kristalfabriek.

De deelname aan de wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1894 met “Vaas van de Negen Provincies” zette de naam Val-Saint-Lambert voorgoed op de wereldkaart. De overgrote meerderheid van de productie werd geëxporteerd naar rijke klanten over de hele wereld. Val-Saint-Lambert mocht bijvoorbeeld het Russische hof tot haar cliënteel rekenen.

Bij het honderdjarig bestaan van de fabriek in 1926 waren er ruim 5000 mensen aan het werk!

Bij mijn bezoek aan het reeds jaren leegstaande gedeelte van de fabriek waren de saneringswerken al van start gegaan. Een aanzienlijk deel van de gebouwen was al gesloopt. Enkel een klein opslaggebouw stond nog recht, aangetast door de tand des tijds. Het verval was er heerlijk en leverde al bij al toch wel een mooie, zij het korte explore op.