Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Usine Verre Vert

Usine Verre Vert

Verlaten glasfabriek, gespecialiseerd in het vervaardigen van vlak glas.

1 mei 2021

De Belgische glasindustrie scheerde in de 19de eeuw hoge toppen. België was in die tijd de grootste exporteur van glas ter wereld. Deze glasfabriek werd tijdens het hoogtepunt van die glasindustrie opgericht in 1868 als de S.A. des Glaces et Verreries du Hainaut. Het bedrijf kende al snel een grote bloei, onder meer dank zij de technologische vooruitgang van ingenieurs zoals Martin André Opperman om voorop te blijven lopen op het gebied van technologie. In 1875 installeerde de jonge Duitse ingenieur er een bekkenoven, waarvan hij een van de uitvinders was.

In 1920 kwamen verschillende glasfabrieken in de regio samen om de "Union Commerciale des Glaceries Belges" te vormen, die later "Les Glaces de Charleroi" zou worden. Ongeveer tien jaar later, in 1930, werd de "Union des Verreries Mécaniques de Belgique - UNIVERBEL" geboren. Andere fusies vonden nog plaats en het was in 1961 dat de grote Belgische glasproducenten hun krachten bundelden onder de naam "Glace et Verre de Belgique - GLAVERBEL”. In 1981, kocht de Japanse reus van de glasindustrie Asahi Glass Group (AGC) de GLAVERBEL-groep. In deze vestiging van het bedrijf werden de activiteiten toegespitst op de productie van glas voor zonnepanelen. Het bedrijf kreeg echter steeds meer te kampen met concurrentie uit China. Uiteindelijk moest AGC het onderspit delven en in 2014 sloten de deuren van de fabriek definitief.

Momenteel is de 27 hectare grote site eigendom van een privébedrijf dat de intentie heeft om de gebouwen om te vormen tot een dorp voor KMO’s, waar meerdere bedrijven zich kunnen vestigen.