Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Usine S

Usine S

Fabriek waar schapenwol ontdaan werd van onzuiverheden.

3 mei 2019

Schapenwol bevat veel onzuiverheden, zoals lanoline (wolvet) en suint (zweetwol). Van oudsher gebeurde het wolwassen door middel van alkalische en hete baden in kuipen en speciale machines. De lanoline, die onoplosbaar is in water, kon hiermee echter niet afgescheiden worden.

Deze fabriek werd aan het begin van de 20ste eeuw opgericht. Men paste er een nieuw, uit de Verenigde Stated overgewaaid procédé toe. Dat bestond uit de behandeling van de vetwol met nafta of petroleumbenzine. Dit absoluut neutrale product tast de vezel van de wol immers niet aan. Het laat bovendien alleen het percentage vet achter dat nodig is om de natuurlijke soepelheid en elasticiteit te behouden. De nafta wordt naderhand door middel van verdamping uit de overgebleven wol verwijderd.

Een ander interessant resultaat van de "solventage" was recuperatie van het uit de wol onttrokken vet: pure, volledig zuivere lanoline. Een van de verschillende toepassingen van uit wol onttrokken lanoline, was de vervaardiging van farmaceutische zeep en lanoline voor het onderhoud van huiden en vellen, maar het kan ook worden gebruikt bij de bereiding van oliën. vet, was, zalven, consistente vetten, enzovoort.