Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Town Mansion

Town Mansion

Prachtige, als monument geklasseerde villa.

18 februari 2017

Het imposante Town Mansion werd gebouwd in 1912 in opdracht van Max von der Becke, zoon van een Duitse ondernemer. Zijn vader was een van de oprichters van wat later de transatlantische rederij Red Star Line zou worden. Hij bewoonde het herenhuis, met zijn vrouw en twee zonen, tot zijn overlijden in 1937. Het herenhuis in eclectische stijl met neo-Lodewijk XVI-inslag behoort tot het latere oeuvre van Jean-Laurent Hasse. De architect bouwde een groot aantal voorname burgerhuizen in eclectische en neo-Vlaamse Renaissance-stijl in Antwerpen.

Na de dood van von der Becke, werd het goed verkocht aan Maurice Herbosch. Uit zijn periode stammen tal van aanpassingen en verfraaiingen aan het huis. Hij liet onder meer de figuratieve glas-in-loodramen en de lambrisering aanbrengen. Na de dood van Herbosch in 1961 bleef zijn weduwe nog tot 1963 wonen in het herenhuis. Daarna kwam het pand in handen van de Belgische Staat.

Het waardevolle meubilair van dit gebouw is eigendom van het provinciebestuur en wordt al jarenlang bewaard in een depot. Het was de bedoeling er de officiële residentie van de gouverneur in onder te brengen. Gezien de hoge renovatiekosten die de herbestemming zou meebrengen is dit nooit gebeurd.

Sinds het begin van de jaren 1990 staat het gebouw leeg, met verscheidene kraken tot gevolg. Er werd bijgevolg een antikraker in gehuisvest. Deze settelde zich op de bovenste verdieping. Igor Todadze verzamelde in de loop van de jaren een grote collectie meubilair om het huis "gezellig" te maken. Begin 2019 organiseerde hij een uitverkoop, die gretig bezocht werd. In het voorjaar van 2018 werd het goed immers verkocht aan een private eigenaar, die zelf anoniem wenst te blijven.

Meer informatie in de Inventaris Onroerend Erfgoed.