Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Spoorwegkathedraal

Spoorwegkathedraal

Het imposante Centraal Station van Antwerpen wordt door de Antwerpenaren liefdevol "spoorwegkathedraal" genoemd.

18 februari 2017

De Antwerpenaren noemen hun hoofdstation, Antwerpen-Centraal, liefhebbend de ‘Spoorwegkathedraal’. Van zodra je binnenstapt in de imposante lokettenzaal met het 75 meter hoge koepelgewelf, begrijp je meteen waarom deze naam zo toepasselijk is.

Het stationsgebouw werd opgetrokken tussen 1899 en 1905. Antwerpen-Centraal was oorspronkelijk en tot 2007 een ‘kopstation’. Het was m.a.w. een station waar de treinen binnenreden, maar moesten omkeren om terug te kunnen vertrekken. Tussen 1998 en 2007 werd het station door middel van ondertunneling omgevormd tot een doorvoerstation. Het stationsgebouw is opgetrokken in eclectische stijl door Louis Delacenserie, de befaamde Belgische architect, die zich voor dit ontwerp liet inspireren door een stationsgebouw in Zwitserland en het Pantheon in Rome. Aansluitend aan het ontvangstgebouw liggen de bovengrondse perrons met tien kopsporen, overkapt door een 43 meter hoge stalen constructie naar een ontwerp van ingenieur Clément Van Bogaert. Het bouwen van de overkapping alleen al nam 4 jaar in beslag! Het station werd op 11 augustus 1905 geopend.

Het gebouw viel meermaals in de prijzen en behoort tot de wereldtop. In 2010 werd hij verkozen tot het mooiste station van Europa en in 2014 werd hij door de Brits-Amerikaanse nieuwssite Mashable zelfs tot mooiste treinstation ter wereld uitgeroepen.

Het station behoort tot de vijf drukste stations in België. Om een en ander op een rustig moment vast te leggen op de gevoelige plaat werd aan de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen toestemming gevraagd om buiten de openingsuren te fotograferen.

Ga zeker ook eens kijken naar de wonderlijk mysterieuze reeks die collega-fotograaf Paul hierover maakte op zijn website Straatfoto.eu