Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Secrets of the Crypt

Secrets of the Crypt

Ondergrondse grafgalerij, typerend voor de Belgische grootsteden.

24 februari 2018

Het gebruik van deze grafgalerijen ontstond op het einde van de 19de eeuw. Men zocht naar een oplossing voor het steeds groter wordende aanbod aan lijken in en om de steden. Het moest een hygiënische, maar tegelijkertijd plaatsbesparende oplossing zijn. Die vond men in het inrichten van grafkelders met op en naast elkaar gestapelde nissen, waarin de lijkkist werd ingemetseld.

De eerste dergelijke grafgalerij in België werd in gebruik genomen in 1878. Vanwege het toenemende succes vond ze al snel navolging op andere begraafplaatsen. In deze galerij vonden bijna 900 mensen een laatste rustplaats, maar vonden ze er ook rust? Deze grafgalerij is jammer genoeg niet gespaard gebleven van vandalisme. Een paar jaren geleden werden enkele grafnissen opengebroken.

De beheerder van de begraafplaats diende klacht in tegen onbekenden en er volgde een politieonderzoek. De schade raakte echter nooit hersteld. De opengebroken nissen zijn dus nog steeds open. De resten van lijkkisten zijn er zichtbaar.  Een schrijnende toestand, die door de typisch Belgische administratieve laksheid in stand wordt gehouden...