Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Prison H11

Prison H11

Voormalige legerkazerne met mooi vervallen cachot.

28 oktober 2017

In 1881 landde een ​​bataljon van het 9de Regiment van Linie, onder leiding van Majoor Caneel, in deze industriestad. Het werd er gehuisvest in een ongebruikte fabriek. Enkele jaren later koopt de overheid een nabijgelegen stuk grond van de stad om er een permanente kazerne op te richten. De bouwwerken worden voltooid in 1890. De kazerne bestaat op dat ogenblik uit drie functionele gebouwen, georganiseerd rondom een binnenplaats en omringd door een hoge muur.

In 1934 breidt de kazerne uit met twee nieuwe gebouwen. Het geheel krijgt bij wijze van eerbetoon de naam van een officier van de 12de Linie die in september 1918 sneuvelde in Langemarck. In 1977 wordt de kazerne een laatste keer uitgebreid en worden de oudste gebouwen gerenoveerd.

Begin jaren 1990 werd de kazerne stilaan ontmanteld en sinds begin 1994 staat ze volledig leeg. De gebouwen krijgen vanaf dan regelmatig dieven, vandalen en krakers over de vloer. Sinds 2015 is er een stedenbouwkundige vergunning om de kazerne om te bouwen tot luxe appartementen. Twee gebouwen worden ondertussen al terug bewoond; aan een derde gebouw zijn de werken volop aan de gang.