Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Piscine Mai

Piscine Mai

Eén van de vele 'tournesol' zwembadjes,, die over heel Frankrijk verspreid liggen.

16 september 2018

In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam “1000 piscines” mee. Het bood gemeenten de mogelijkheid om tegen een bescheiden kostprijs een standaard zwembad te bouwen. Er werden verscheidene types ontworpen, maar het type “tournesol” oogstte het meeste bijval. Er werden er in totaal 183 gebouwd, waarvan 26 in het noorden van Frankrijk. Vandaag is zowat de helft van de tournesol-baden gesloten of vernield. Anderen zijn gerehabiliteerd, soms op een verrassende manier.

Dit zwembadje lag aan de Rue du 8 mai 1945 (vandaar de naam Piscine Mai) in Douvrin. Bij de ingang valt al meteen de algehele teloorgang op. Stukgeslagen ramen, afgescheurde patrijspoorten, lelijke graffiti... Ook geen spoor meer van de typerende gele PVC-kleedcabines, die mee de glorie van de piscines tournesols maakten.

De koepel in polyester tegels, ontwikkeld door de ingenieur Thémis Constantinidis, bestaat uit 36 ​​metalen bogen. Twaalf daarvan zijn intrekbaar, waardoor tijdens de zomer het zwembad onder een hoek van 120° kon worden opengemaakt. Een boog op twee wordt doorboord met 7 patrijspoorten, wat bijdraagt ​​aan het futuristische uiterlijk van het ontwerp. Dit vliegende schotelvormige zwembad zal ongetwijfeld duizenden Franse schoolkinderen hebben gecharmeerd…

In een poging het lelijke effect van de graffiti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt... Dit zwembadje werd begin 2020 gesloopt.