Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Piscine du Mosq

Piscine du Mosq

Voormalige Amicale Solvay in Couillet.

28 december 2015

Piscine du Mosq, of ook wel de voormalige Amicale Solvay bevindt zich in Couillet (Charleroi), is een beeldbepalend bakstenen gebouw met een plat dak, gebouwd tussen 1937 en 1939 door de architect Eléazar Cozac. Het gebouw herbergt onder meer een zwembad, een voorstellingszaal en een restaurant. Van dit gebouw werden twee volkomen identieke exemplaren gebouwd. Het tweede bevindt zich in Jemeppe-sur-Sambre.

De markante gevel wordt in het midden uitgehold door een grote halve cirkel, die de hal en het monumentale trappenhuis bevat, verlicht door een rond glazen dak.

Het gebouw werd opgericht om de werknemers van Solvay mogelijkheden tot ontspanning te bieden. In het begin van de jaren 1990 blijkt dat de kosten aan het verouderende gebouw niet langer opwegen tegen de opbrengsten. Het duurste deel van de ontspanningsruimte, het in de kelder gelegen zwembad, wordt in 1998 gesloten. De theaterzaal en het restaurant blijven nog in gebruik tot 2004, waarna ook deze definitief gesloten werden.

Het gebouw wordt verkocht aan de moslimgemeenschap, die plannen heeft er een moskee in onder te brengen. De werken worden echter al snel gestaakt, wellicht om financiële redenen en sedertdien verloederde het eens monumentale gebouw zienderogen.