Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Pirate's Charm

Pirate's Charm

Verlaten steenbakkerij, ook gekend als Usine Terracotta.

20 oktober 2016

De Steenfabrieken Swenden ontstonden in 1873. Het bedrijf werd gesticht door Emile Swenden. Emile had 3 zonen die allen in het bedrijf stapten. Zij breidden de activiteiten verder uit en kochten steenbakkerijen in Niel en in Steendorp. De familie Swenden baatte de steenbakkerijen uit tot de late jaren 1990. Tegen die stond Eric Swenden, kleinzoon van Emile er aan het roer.

De familie verkocht de drie productiesites aan het Oostenrijkse Wienerberger, de grootste baksteengroep in Europa. Wienerberger zette de activiteiten van het bedrijf nog gedurende een tiental jaren verder. Men oordeelde echter al snel dat de fabrieken in deze streek niet langer voldoende rendabel waren. In 2011 hield men het voor bekeken en werd de fabriek gesloten. De inmiddels steenrijke Eric Swenden ruilde het gure Belgische klimaat in voor het Zuid-Franse. Hij kocht Château Gautoul en werd op dat moment meteen ook eigenaar van de Cahors-wijngaard.

De gemeente koestert inmiddels plannen om de gronden te herbestemmen van industriegebied naar woonzone en KMO-zone. Men wil er een woonproject met 120 wooneenheden realiseren. De sloop van de bestaande gebouwen is volop aan de gang.