Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Paviljoen Dymphna

Paviljoen Dymphna

Verlaten paviljoen van een psychiatrische instelling.

16 maart 2017

De geschiedenis van deze psychiatrische inrichting in Lede gaat terug tot 1845, toen de eerste psychiatrische patiënten hier werden ondergebracht door de zusters Maricolen. Oorspronkelijk ging het om mannelijke patiënten, maar vanaf 1848 werden enkel nog vrouwelijke patiënten opgenomen. Dat zou zo blijven tot het einde van de jaren 1980. Het krankzinnigengesticht telde in 1893 ‘slechts’ 114 patiënten, maar tegen in 1945/1946 was dat aantal maar liefst opgelopen tot 676 patiënten.

Door de toenemende aangroei van patiënten was men genoodzaakt om een paviljoen bij te bouwen. De eerste steen werd gelegd in 1936. De eerste patiënten en de zusters Maricolen namen hun intrek in dit gebouw in 1938. Het paviljoen kreeg bij de wijding de naam van de Heilige Dymphna. In dit gebouw had men centrale verwarming geplaatst en beschikte men over warm en koud water.

In kringen van urban explorers stond de locatie jarenlang bekend als ‘Psy Monastery’, vanwege het in 2013 gesloopte Maricolenklooster op het domein. Het grote Paviljoen Dymphna, dat het voorwerp uitmaakt van deze reeks, staat al sinds 2006 leeg. Eind 2017 zal het gebouw gesloopt worden om plaats te maken voor een moderne nieuwbouw. Daar zullen onder andere opnames en crisisinterventies gebeuren. Het gebouw is vrijwel geheel leeg en heeft enkele mooie grote ruimten waar het verval duidelijk is. Het meest markante aan  het gebouw zijn de beide spectaculaire traphallen.