Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Paper Mache

Paper Mache

Voormalige papierfabriek, vooral gekend omwille van de indrukwekkende marmeren inkomhal met glas-in-lood raam.

20 maart 2016

Louis De Nayer werd in 1827 geboren. In 1851 stichtte hij een handel in lompen, het basismateriaal voor de fabricatie van papier. Eind 1860 vroeg hij aan het gemeentebestuur om een papierfabriek met twee stoommachines te mogen bouwen, op een stuk land gelegen langs een kanaal. De fabriek zou papierdeeg maken, met als grondstof stro. Dat stro zou worden aangevoerd per schip uit Nederland, via het kanaal. Wellicht was De Naeyer toen al op de hoogte van de plannen voor de aanleg van de 'ijzeren weg' die in 1868 in gebruik werd genomen en langs zijn fabrieksterrein in Willebroek liep.

Vrij snel werd er 8 ton papierdeeg per dag geproduceerd. Een werkdag duurde ongeveer 12 tot 14 uur, zowel voor mannen als voor vrouwen. De Naeyer liet huizen bouwen voor zijn arbeiders, stichtte dag- en avondscholen. Naast de steeds groter wordende fabriek bouwde hij ook een bakkerij, een crèche en een bibliotheek voor de arbeiders van zijn fabriek.

Rond 1875 produceerde de papierfabriek dagelijks ongeveer 40 ton papierdeeg, maar de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland zorgde voor een gebrek aan stro. Daarom ging De Naeyer experimenteren met naaldhout. De houtvezels werden gekookt in een oplossing van calcium en bisulfiet om er papierdeeg van te maken.

In april 2004 ging de papierfabriek in vereffening. Een projectontwikkelaar kocht het industrieterrein met de leegstaande fabrieksgebouwen op. Op dit moment realiseert hij er een grootschalig woonproject.