Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Multicolor School

Multicolor School

Deel van een verlaten school bij een inmiddels gesloopt klooster.

21 december 2019

Dit voormalig klooster van de zusters van Liefde van Jezus en Maria werd gesticht in 1815. Grote delen ervan werden inmiddels reeds gesloopt om plaats te ruimen voor nieuwe gebouwen. Het kloostercomplex omvatte oorspronkelijk het klooster zelf, een semi-publieke kapel, een rustoord, een kleuterschool, een lagere school, een middelbare school en een openbare bibliotheek. De middelbare school werd overgebracht naar een ander gebouw en het klooster en rustoord zijn inmiddels verhuisd naar de in in het begin van de jaren 1980 gebouwde rust- en verzorgingsinstelling.

Aan dat nieuwe rustoord werd eind jaren 1980 een nieuw klooster gebouwd voor de overgebleven zusters. In deze reeks zie je het aan de straat gelegen schoolgebouwencomplex. Het oudste deel wordt gevormd door de lagere school, opgericht halverwege de jaren 1860. Het links aansluitend vroeger schoolgebouw, later openbare bibliotheek, is van circa 1880. Begin jaren 1920 werd ten slotte de voormalige landelijke huishoudschool aangebouwd, die later de lagere jongensschool zou worden.

Te oordelen naar het behoorlijk gevorderde verval van de gebouwen is het nauwelijks te geloven dat de school hier minder dan twee jaar geleden verhuisde…