Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Moulin Duchesse

Moulin Duchesse

Oude watermolen, behorend bij een kasteeldomein.

24 december 2023

"Markant" is wel het minste wat je van deze bijzondere locatie kan zeggen. De gebouwen zijn bijna tot aan de nok gevuld met allerlei oude spulletjes. Het heeft op sommige plaatsen wel wat weg van een museum...

De geschiedenis van deze kasteelmolen gaat terug tot het begin van de dertiende eeuw. Op het einde van de zestiende eeuw raakte de molen echter in verval mede ten gevolge van de godsdienstoorlogen die tijdens deze periode woedden. het duurde tot omstreeks 1630 voor de hofmolen opnieuw opgebouwd werd. De bouw van de watermolen, deze keer in weinig duurzaam hout, met strodak vergde bijna 8 jaar. Nauwelijks dertig jaar later werd hij noodgedwongen opnieuw herbouwd, deze keer in baksteen en met een schaliedak. Deze constructie zou ruim 200 jaar stand houden.

Aan het einde van de 19de eeuw drong de noodzaak om te herbouwen zich opnieuw op. De huidige gebouwen dateren dan ook grotendeels uit deze periode. Het volledige molencomplex werd in dezelfde stijl opgetrokken en bestaat uit het eigenlijke molengebouw met aansluitend het molenaarshuis. Daarachter bevinden zich de stallingen, waarvan de zolders dienst deden als verblijfplaats voor de muldersknechten.

De laatste molenaar stopte met malen in 1963. Tot dan werd de molen gebruikt als bakkersgemaal, boerengemaal en voor eigen gebruik. De watermolen ligt sindsdien stil en bleef merkwaardig goed bewaard (buiten het waterrad zelf, dat verschillende houten schoepen mist).