Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Monastery Mont G

Monastery Mont G

Kloostercomplex met een spectaculaire neogotische kloosterkerk.

29 februari 2016 - 11 juli 2016

Monastery Mont G is een kloostercomplex dat door Waalse karmelieten gesticht en gebouwd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eind jaren ’20 nam een orde van missionarissen het complex over. Zij vestigden er een studiehuis en noviciaat en vanaf eind jaren ’60 ook een bezinningscentrum. Het mooiste deel van het kloostercomplex is de neogotische kloosterkerk, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Carmel. De kerk is een driebeukige zaalkerk. Ze werd ontworpen door een Brusselse architect.  Rechts van de narthex zien we een vierkante toren met drie geledingen, en een kleinere, polygonale traptoren links ervan.

Bij het begin van het millennium hielden de paters het er voor bekeken en werd het complex aangekocht door de gemeente, die op de site onder meer een rusthuis oprichtte. Het bestaande kloostercomplex werd tien jaar later weer verkocht aan een projectontwikkelaar met de bedoeling er een hotel/restaurant en een aantal serviceflats in onder te brengen. Deze werken zijn momenteel volop aan de gang.

Ik bezocht het complex een eerste maal op 29 februari 2016 en fotografeerde toen vooral de kerk. De daarop volgende zomer, op 11 juli 2016 keerde ik terug om ook het klooster zelf te fotograferen.