Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Mission to Mars

Mission to Mars

Koepelkassen, gebruikt als opleidingscentrum voor werklozen.

3 mei 2019

In een uithoek van een bijna 14 hectare groot kloosterpark bevinden zich deze bijzondere “koepelkassen”. Het kloosterpark zelf werd voor de eerste keer genoemd rond 1805. Het werd in die tijd aangelegd in de vorm van een Engelse tuin. Tot 2005 was het park in privébezit, waarna de stad het kocht. Die stelde het als een openbare voorziening ter beschikking van het publiek. Met de overname door de stad werd prachtige voormalige kloostertuin uit zijn slaap gewekt. De vijvers werden ontgift, het kreupelhout werd uit het park verwijderd en alles werd schoongemaakt. Inmiddels werd het geheel opgenomen op de lijst van te beschermen erfgoed.

In 1987 richtte men deze spectaculaire koepelkassen op. De koepels dienden als opleidingskwekerij om werklozen opnieuw perspectief op integratie op de arbeidsmarkt te bieden. Het ontwerp is geïnspireerd door de Amerikaanse ingenieur en filosoof Richard Buckminster Fuller. Hij experimenteerde voor NASA om de meest energetisch-synergetische vorm te vinden. Zijn paviljoen “Biosfeer”, ontworpen voor de EXPO 1967 in Montreal, genoot wereldwijd bewondering. Deze kassen zijn in feite verfijnde geometrische vormen, zogenaamde geodetische koepels.

Het oppervlak bestaat uit een reeks alternerende hexagonale en vijfhoekige oppervlakken. Goed samengesteld, resulteren ze in bolvormige, zelfdragende gebouwen. Ze kunnen eindeloos met elkaar worden verbonden. Er werden 24 van dergelijke kassen gebouwd en gegroepeerd in verschillende “kogelfamilies". De koepels zijn niet alleen zeer intelligente gebouwen, omdat ze zonder ondersteuning kunnen, ze trotseren ook optimaal weer en wind.