Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Mine des Grimpeurs 2.0

Mine des Grimpeurs 2.0

Prachtig bewaard extractiegebouw van een verlaten steenkoolmijn.

15 oktober 2022

Onder urban explorers staat dit verlaten gedeelte van een voormalige steenkoolmijn bekend als "Mine des Grimpeurs", ofwel "mijn van de klimmers". De toegang tot dit verlaten gedeelte vergt immers een fikse klimpartij. Een klimpartij die overigens zeker de moeite waard is. Het gebouw is immers volledig vrij van enige vorm van vandalisme. Het verval, het stof en de roest zijn puur natuurlijke tekenen van verval. Een urbexlocatie zoals we die het liefst zien!

De steenkoolmijn werd opgericht in het begin van de jaren 1890. Door het succes van de mijn, werden er in de nabijheid ervan, waar er voordien niets was, huizen, scholen en een kerk opgericht. Het gebied groeide al snel uit tot een levendig industriestadje met veel buitenlandse, voornamelijk Poolse, werknemers.

De Compagnie die het mijnbedrijf uitbaatte, werd vlak na de Tweede Wereldoorlog genationaliseerd en werd onderdeel van een grotere groep. Begin jaren 1950 volgde een tweede fusering. Met de schacht uit deze fotoreeks werd halverwege de jaren 1950 begonnen en in 1960 startte de winning van steenkool. De schacht in kwestie heeft geen hoofdframe, maar een betonnen extractietoren van 66 meter hoog. De machinekamer bevindt zich bovenaan de toren en heeft twee extractiemachines van elk 4.000 pk. De put heeft een diameter van 6,65 meter en is voorzien van twee compartimenten. De diepte van 585 meter werd bereikt in 1957.  De put heeft tegen het einde van de jaren 1960 een opbrengst van 8.000 ton per dag, terwijl aanvankelijk gepland was om 6.000 ton per dag op te halen. De ontginning werd stilgelegd in januari 1986 en de schacht werd opgevuld en verzegeld in 1987.

Grote delen van het mijnbedrijf werden inmiddels gesloopt, waaronder de kolenwasserij. Andere delen werden gerestaureerd en kregen een nieuwe, meestal culturele bestemming. In 2009 werd de mijnsite geklasseerd als beschermd erfgoed.