Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Lost Frequencies

Lost Frequencies

Zendstation van de Belgische radio-omroepen.

18 februari 2020

Al van eind jaren 1930 was het toenmalige Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR) zich er van bewust dat de voorloper van dit zendstation niet langer voldeed aan de noden. Plannen voor een nieuw station moesten echter uitgesteld worden tot na de Tweede Wereldoorlog. In 1946 werden de plannen getekend en vijf jaar later werd de eerste steen gelegd van het nieuwe gebouw. Koning Boudewijn huldigde in 1952 het nieuwe project plechtig in.

Het nieuwe zendstation werd specifiek ontworpen voor de nationale en internationale radio-uitzendingen van de openbare omroep. In die periode waren er nog veel Belgen in Afrika en andere delen van de wereld. Om hun band met het vaderland te onderhouden, werd van hieruit uitgezonden in korte golf. De zenders hadden een vermogen van 100 kW. Het zendsysteem toen was amplitudemodulatie (AM). Frequentiemodulatie (FM) was in die tijd nog heel experimenteel en er waren nagenoeg geen FM-ontvangers.

In de loop van de jaren werd er herhaaldelijk gesleuteld en aangepast aan de zendapparatuur, maar technologie staat niet stil. Wat in 1952 high-tech was, is nu (amper 60 jaar later) industriƫle archeologie geworden. Voor het bereiken van Belgen in het buitenland biedt het internet vandaag een veel efficiƫntere oplossing. De verouderde zenders werden niet meer vervangen. In 2001 werden de kortegolfuitzendingen stopgezet en 10 jaar later stopte de VRT met ook met uitzenden op de middengolf. Het eens zo imposante gebouw zal weldra plaats maken voor een nieuw ziekenhuiscomplex.