Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Lost Asylum

Lost Asylum

Twee verlaten paviljoenen van een verder nog actieve psychiatrische instelling.

22 januari 2017 - 5 februari 2017

De eerste urbextrip van 2017 was een solotripje naar dit Lost Asylum, bij beginnende urbexers ook wel bekend als Shutter Island. Begin jaren 1920 was er in deze regio een tekort aan voorzieningen voor mannelijke psychiatrische patiënten. In samenspraak met de nabijgelegen universiteit gingen de Broeders van Liefde actief op zoek naar een terrein voor de oprichting van een nieuw psychiatrisch centrum. De broeders kochten in 1928 een gunstig gelegen hoeve met bijhorende landerijen op en slechts luttele maanden later werden de bouwwerken aangevangen.

De instelling voor ruim 800 psychiatrische patiënten opende officieel in 1932. Het complex, een symmetrisch geheel van gebouwen en paviljoenen met bijhorende gronden heeft momenteel een totale oppervlakte van ruim 64 hectare. Over de rol en de functie van het verlaten paviljoen in het geheel van de instelling valt weinig te achterhalen. Uit wat zich nog in het gebouw bevindt, lijkt het aannemelijk dat het gebouw voornamelijk dienst deed als ontspanningsruimte.

Na mijn bezoek kwam ik er achter dat er nog een tweede, identiek gebouw is op dezelfde site. Enkele weken later, in het langsrijden, heb ik ook dit tweede gebouw even een bezoekje gebracht. Jammer genoeg al wat laat op de dag, tegen valavond. Het werd al gauw te donker om te fotograferen. Een derde bezoek drong zich op, maar door omstandigheden kwam dat er pas anderhalf jaar later. In die tussentijd was de schoonmaak- en decoratieploeg duidelijk al langs geweest... De foto's zijn een combinatie van de drie bezoeken.