Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Le Purgatoire

Le Purgatoire

Ontwijde kerk, omgevormd tot evenementenlocatie, maar verwoest door brand.

12 september 2022

Deze kerk, oorspronkelijk gewijd aan Sint-Elisabeth van Hongarije, vormde ooit één geheel met het ernaast gelegen, maar inmiddels verdwenen klooster dat er werd opgericht aan het einde van de 16de eeuw. De huidige gebouwen, die verschillende functies kenden, dateren echter uit de 18e eeuw. Na de revolutie werden de monniken in 1798 verdreven en werd het gebouw verlaten. Een nieuwe religieuze orde nam het klooster in gebruik tussen 1822 en 1879 voordat het voormalige klooster een middelbare school voor meisjes werd, afgeschaft in 1888. In 1894 verkocht de stad een deel van het klooster aan een non uit Angers; de gemeenschap van dames van het Heilig Sacrament kwam er wonen. De zusters woonden er tot 1976. De kerk werd vanaf dan parochiaal en het voormalige klooster werd omgevormd tot bejaardentehuis.

De kerk werd gebouwd in 1707 toen de ruïne van het voormalige paleis van Maria van Hongarije, dienst deed als ‘steengroeve’. Het is waarschijnlijk dat de zandstenen blokken die zijn gebruikt voor de bouw van de kerk afkomstig zijn uit het paleis. In het koor bevinden zich ook decoratieve elementen uit dit verloren gebouw: achttien hoge zuilen met Ionische kapitelen verbonden door een hoofdgestel en acht nissen met daarboven een wapenschild van de paleiskapel. Het schip werd herbouwd in 1767 en de ramen werden in 1878 aangepast in neogotische stijl.

De kerk werd in 1976 beschermd als monument.

Sinds de ontwijding en de verkoop van de kerk door de parochie in 2013 liepen er verschillende projecten. De eerste koper wilde er een museum maken, maar gooide al snel de handdoek in de ring. Hij verkocht het gebouw aan een bedrijf, dat er een multifunctionele culturele en evenementenruimte wilden creëren. Er vonden enkele activiteiten plaats, maar het project stierf een Sille dood, bij gebrek aan de nodige vergunningen van de stad. De eigenaar liet de zaak vallen, verliet het pand en zette het gebouw te koop. In juni 2022 werd de kerk getroffen door een uitslaande brand, die het dak nagenoeg volledig in de as legde. De stad wil de kerk slopen om er een parking aan te leggen, maar stuit op verzet van de hogere overheid, die oordeelde dat de kerk, die nog steeds een beschermd monument is, moet bewaard blijven…