Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Kulturhaus am Kristalsee

Kulturhaus am Kristalsee

Evenementenhal van een verlaten kuuroord.

22 februari 2020

De warmwaterbron waarrond dit kuuroord gebouwd werd, werd al ontdekt in de middeleeuwen, vermoedelijk tijdens mijnbouwwerkzaamheden. Ze is nu de oudste en warmste thermale bron in de streek en wordt nog steeds gebruikt voor balneologische doeleinden.

Dit gebouw, het zogenaamde “Kulturhaus” maakte deel uit van een groter geheel. In dit gedeelte van het kuuroord werden onder meer een grote evenementenhal, een wintertuin en ruim 100 gastenkamers ondergebracht. De bouwwerkzaamheden voor de oprichting van dit gebouw startten in 1951 en werden pas volledig voltooid in 1954. Het gebouw werd echter al officieel geopend in 1953.

Inmiddels staat het gebouw al van kort na de eeuwwisseling leeg. De ruim 15 jaren van leegstand hebben al duidelijke sporen nagelaten. Een renovatie dringt zich op om het inmiddels geklasseerde gebouw te beschermen van verdere verloedering. De enige potentiële koper tot nu toe, een investeerder, haakte af . Hij wou van het gebouw een revalidatiecentrum voor sportgeneeskunde maken, maar kreeg het plaatje niet financieel rond. Het gebouw staat te koop voor € 680.000. De stad legt echter strenge normen op met de bedoeling de bouwstructuur en het interieur grotendeels te behouden. Dit schrikt mogelijke investeerders uiteraard af.