Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Jezuïetenklooster

Jezuïetenklooster

Voormalig Ignatiuscollege, later bejaardentehuis "Huize Boslust".

17 oktober 2021

Door de Kulturkampf van de protestantse Otto von Bismarck werden katholieke kloosters vanaf ongeveer 1870 uit Duitsland verbannen. Tal van kloosterordes vestigden zich in het grensgebied. Zo ook de orde van de jezuïeten, die zich in Valkenburg vestigde. De jezuïeten hadden het ambitieuze plan opgevat om hier het grootste gebouw van Nederland te bouwen. Het Ignatiuscollege, zoals het klooster zou heten, werd opgericht tussen 1893 en 1895 naar een ontwerp van de Duitse architect H.J. Hürth, die al meerdere religieuze gebouwen op zijn palmares had.

Het Igatiuscollege werd een “Collegium Maximum”, een studie- en onderzoeksfaciliteit voor theologen en filosofen. Naast de verblijfscellen voor de paters werd er een enorme bibliotheek, met meer dan 100.000 boeken en een observatorium voor de sterren ingericht. In 1910 werd een nieuwe vleugel aangebouwd, de ‘Moselbrücke’ genoemd. Hier vestigde zich een groep schrijvende paters met een collectie van 70.000 boeken. In het college verbleven professoren, schrijvers en studenten, die door hun vruchtbare samenwerking wereldfaam genoten met de serie ‘Commentaren op de heilige Schrift’.

Tijdens de Duitse bezetting van de Tweede Wereldoorlog werden de jezuïeten opnieuw verdreven. De SS vestigde er in september 1942 de Reichsschule voor Jongens. De oude gotische kapel werd vernield en werd in 1943 volledig verwijderd. Vanaf 1944 werd het complex door de geallieerden gebruikt als ziekenhuis.

Na de oorlog bleef het complex nog jaren lang leeg staan, tot de zusters Franciscanessen van St.Joseph zich er in 1961 vestigden. Op hun initiatief werd tussen 1962 en 1964 een nieuwe kapel aangebouwd op de plaats van de vroegere gotische kapel. Het werd een “moderne” kapel, waarvan de stijl enigszins vloekt tegen die van het klassieke kloostercomplex. Tussen 1964 en 1985 baatten de zusters het kloostercomplex uit als een bejaardentehuis, dat bekend stond onder de naam “Huize Boslust”

In 1985 betrokken de inmiddels bejaarde zusters een nieuw klooster, dat opgericht werd in de tuin van het bestaande klooster. Sindsdien staat het Ignatiuscollege leeg. De gemeente Valkenburg koesterde ooit plannen om het oude klooster om te vormen tot een hotel, maar die plannen werden nooit uitgevoerd. Net voor de eeuwwisseling werd het klooster verkocht aan de Stichting Transcendente Meditatie Nederland, die de gebouwen verder liet vervallen. Recentelijk werd het complex opnieuw verkocht. Er bestaat vooralsnog geen duidelijkheid over de plannen van de nieuwe eigenaar.