Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chernobyl

Introductie

Reportage van het bezoek aan Tsjernobyl in het najaar van 2019..

 

Mijn grootste en ongetwijfeld meest indrukwekkende project tot nu toe was een bezoek aan Tsjernobyl en de omliggende dorpjes. Van het vijf dagen durende bezoek aan Oekraïne brachten we twee dagen door in Kiev en drie dagen in de zogenaamde "exclusion zone".

Deze exclusion zone beslaat een gebied met een straal van dertig kilometer rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. Ze omvat onder meer de dorpjes Pripyat, Kopachi, Zalissya. Ook de voormalige OTH-radarinstallatie Doega-3 bevindt zich binnen de zone.

 

 

Op 26 april 1986 werd de wereld opgeschrikt door de grootste kernramp in de geschiedenis. In de nacht van 25 op 26 april ontplofte reactor nummer 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne (toen nog Sovjet Unie), nabij de grens met Wit-Rusland. Het ongeluk gebeurde tijdens een test, waarbij men trachtte na te gaan of de generator bij uitschakelen van de reactor nog genoeg vermogen gaf om de koelinstallatie te laten werken gedurende de 40 tot 60 seconden die de noodaggregaten nodig hadden om op te starten. Door een bedieningsfout, in combinatie met een ontwerpfout in het mechanisme, raakte de reactor in sneltempo oververhit en explodeerde... Bij de explosie en de er op volgende brand kwamen 31 mensen om het leven. Onder hen meerdere brandweermannen, die het eerste ter plaatse waren om, wat op dat moment nog als een eenvoudige brand beschouwd werd, te bestrijden. Zich volledig onbewust van de gewisse en pijnlijke dood die ze tegemoet reden...

 

In dit onderdeel van de website vind je, verdeeld over verschillende albums, een reeks beelden en een hoop achtergrondinformatie over het driedaagse bezoek aan deze bijzondere plaats.