Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Into Surgery

Into Surgery

Het voormalige André Dumontziekenhuis in Waterschei.

6 februari 2016

Dit ziekenhuis maakte oorspronkelijk deel uit van de mijnuitbating André Dumont in Waterschei (bij Genk). De mijnbouwactiviteit vatte aan in 1924, vier jaar na het overlijden van Dumont, de hardnekkige geoloog die er ruim twintig jaar eerder steenkool ontdekte. Het oorspronkelijke ziekenhuis werd gebouwd in 1928 en diende in eerste instantie voor de verzorging van gewonde mijnwerkers. Later werd het ziekenhuis ook gratis opengesteld voor hun gezinnen.

Het oorspronkelijke ziekenhuis werd gesloopt  en in 1968 vervangen door een zes etages tellende nieuwbouw. De mijn droeg het ziekenhuis over aan vzw André Dumont. De vzw bouwde het uit tot een algemeen ziekenhuis. Het aantal bedden steeg van 100 naar 200. De benaming 'Kliniek André Dumont' veranderde daarna in het André Dumontziekenhuis en maakte sinds 31 december 1995 deel uit van de fusie ZOL (Ziekenhuis Oost-Limburg).

Ook het 'nieuwe' gebouw ging inmiddels tegen de vlakte. In de plaats kwam een nieuw medisch centrum en een opvangtehuis voor dementerende bejaarden.