Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Hôpital Plaza

Hôpital Plaza

Voormalig klein seminarie rond een iconische binnenplaats.

16 juli 2023

Dit imposante ensemble, opgericht in opdracht van de Franse koning Lodewijk XVIII in 1820, staat in urbexmiddens gekend als ‘Hôpital Plaza’, hoewel het slechts voor een zéér korte periode aan het einde van de Eerste Wereldoorlog effectief dienst deed als hospitaal. Tijdens die periode werden er ruim 8.000 - vooral Belgische - gewonde soldaten verzorgd.

Na de bloedige Franse Revolutie woedde het katholieke vuur opnieuw zeer sterk in het westen van Frankrijk, vooral in Normandië en ontstond er een nood aan opleidingsmogelijkheden voor jonge mannen die zich geroepen voelden tot het priesterschap. Twee rijke inwoners schonken het bisdom de benodigde gronden om op deze plaats een ‘klein seminarie’ op te richten. Het ensemble werd een architecturale replica van het nabijgelegen ‘groot seminarie’. Jonge seminaristen volgden hier eerst een opleiding (overeenkomend met het huidige niveau van de hogeschool), waarna ze hun opleiding voltooiden in het grootseminarie.

Het kleinseminarie verwelkomde niet alleen jongeren die bestemd waren voor het priesterschap; het gaf ook toegang tot algemeen onderwijs, zowel voor zonen van rijke families als die van families met een meer bescheiden achtergrond. De school bleef bestaan ​​tot 1905, toen de Franse kerk en staat opnieuw gescheiden werden.

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw een opvangcentrum voor veteranen. Aan het einde van de gevechten kunnen veel gehandicapte soldaten zichzelf immers niet meer onderhouden. Het kleinseminarie wordt een thuis om hen te verwelkomen. Later komen gepensioneerde veteranen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vinden vele getroffen Franse gezinnen hier een tijdelijk onderkomen, waarna de gebouwen hun functie als bejaardentehuis voor veteranen hervat. In juni 2000 kwam het geheel leeg te staan en werd het verkocht aan een zakenman uit Lyon, die de intentie had om er 70 luxueuze appartementen in onder te brengen. Tot grote ergernis van de plaatselijk overheid, werden de plannen nooit gerealiseerd en begon het oude seminarie steeds meer te verkommeren. Sinds 2016 is het eigendom van Spaanse bouwpromotoren, die op zoek zouden gaan naar een nieuwe bestemming. De plaatselijke overheid wil nu een procedure van ‘verlating’ opstarten om het geheel terug te kunnen onteigenen, in de hoop het mooie seminarie alsnog een nieuw leven te schenken.