Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Het Zegel

Het Zegel

Oorspronkelijk een kaarsenfabriek, maar later overgenomen als drukkerij van de Belgische Posterijen.

9 juli 2016

Het Zegel in Mechelen, oorspronkelijk een kaarsenfabriek, werd halverwege de 19de eeuw overgenomen door de diensten van de Belgische Posterijen. Het toen bijna 5.500 vierkante meter grote gebouw werd vanaf dan gebruikt voor het drukken en verdelen van postzegels. Toen de productie werd stopgezet, nu meer dan 20 jaar geleden waren er plannen om de site te ontwikkelen als een kantoor- en woningproject. jammer genoeg raakte het project nooit van grond omwille van een ernstige bodemvervuiling. Het hele project zit sindsdien in een impasse, omdat de kosten voor het saneren van het terrein astronomisch zijn en niemand dat wou ophoesten…

Ik bezocht de locatie drie keer. De eerste keer was een bezoek in mijn eentje en slechts gewapend met mijn iPhone. Het tweede bezoek was met enkele leden van de groep Urbex Nation (toen nog Scenes of Decay) na een groepsmeeting. Een derde bezoekje kwam er ruim twee jaar later. De gebouwen zijn vrijwel geheel leeg, maar blijven toch de moeite waard. Enkele mooie ruimtes en mooi verval. Deze foto's zijn van het tweede en het derde bezoek.

Inmiddels blijkt het saneringswerk dan toch uit het slop te zijn geraakt. Tijdens het derde bezoek stelden we vast dat er toch weer terug gewerkt werd.