Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Heavy Metal

Heavy Metal

De indrukwekkende staalwalserij van Arcelor Mittal in Chertal.

28 maart 2016

Deze staalwalserij van 1963 in Chertal is een deel van het succesverhaal van de Luikse staalindustrie. In deze staalfabriek werd het gesmolten ruw ijzer, getransporteerd door thermowagens uit de hoogovens van Seraing en Ougrée, dankzij zuurstofinjectie omgezet in staal. Continu gieten stolt het vloeibare staal tot grote blokken, de platen, voorgevormd voor de volgende stap. Na het opwarmen werden de platen verdund in de walserij, bestaande uit een reeks kooien waar cilinders het materiaal platwalsen. Zo werd de plaat omgevormd tot een grote spoel van dik plaatstaal. Hier eindigde de "warme fase" van het staalproces.

De Luikse staalindustrie is ouder dan België zelf. De geschiedenis ervan gaat terug tot 1817. Engelsman John Cockerill richtte toen in Seraing zijn eerste staalfabriek op om het staal voor zijn weefgetouwen te produceren. De volgende jaren breidt de staalindustrie zich verder uit en blijft groeien. Door de crisis begin jaren 1980 krijgt ze echter rake klappen te verduren.

De Luikse industrieën worden vanaf dan samengevoegd met die van Charleroi tot "Cockerill Sambre". Fusies en kapitaalinjecties kunnen niet voorkomen dat in 2005 de twee hoogovens van de warmelijnproductie worden stilgelegd. In 2006 neemt een Indische staalgigant ze over, waardoor ArcelorMittal ontstaat. De hoogovens worden opnieuw in bedrijf gesteld, om nauwelijks twee jaar later alweer te sluiten omwille van de lage vraag naar staal.

Even later wordt de staalwalserij Heavy Metal opnieuw geopend, maar door aanhoudende sociale conflicten worden de activiteiten in 2011 definitief stilgelegd. Er wordt nog een tijd lang onderhandeld over een sociaal plan, maar de activiteiten zouden nooit meer hervat worden.

Het duurde niet lang voor koperdieven ook naar deze site hun weg vonden en er al het koper roofden, zoals ze dat voordien al deden in de twee hoogovens…