Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Hasard Cheratte

Hasard Cheratte

Wellicht een van de bekendste steenkoolmijnen van het Waalse landsgedeelte.

28 maart 2016

Mijn kijk op deze sinds 1977 verlaten steenkoolmijn. De Steenkolenmijn van Hasard (Frans: Charbonnage du Hasard de Cheratte) behoeft weinig introductie. Er zijn niet veel urbexlocaties die over een eigen Wikipediapagina beschikken, maar deze is er eentje van. Het betreft de belangrijkste mijn van de "Société anonyme des Charbonnages du Hasard". Ze omvatte vier mijnschachten en is vernoemd naar de gelijknamige deelgemeente van de Luikse stad Visé, waar ze gelegen is.

De uitbating van de mijnsite begon omstreeks 1850. Na een ongeval in 1877, ten gevolge van een overstroming sloot de mijn om pas dertig jaar later, in 1907, heropend te worden. Ze zou vanaf dan nog tot 1977 in bedrijf te blijven.

Na de sluiting werden enkele delen van de mijn, waaronder de kolenwasserij gesloopt. Men kwam gelukkig al snel tot het besef dat de bijzondere architectuur, met name de neo-middeleeuwse architectuur van de gebouwen rond schacht 1 het preserveren waard waren. Schacht 1 werd als monument geklasseerd en kwam in handen van een andere eigenaar, die de mijn zo compleet mogelijk wilde bewaren. Hij overleed echter voor hij zijn plannen kon realiseren, waarna de mijn in handen van de gemeente kwam. Sanering van het terrein en de sloop van een aantal gebouwen is begonnen in februari 2017. Alleen schacht 1 met alle gebouwen die ermee verbonden zijn, en de brug over de weg, worden gespaard en gerestaureerd.

Ondanks de overvloedig aanwezige graffiti en het vele vandalisme, vond ik deze site toch zeker een bezoek waard!