Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Green School

Green School

Het voormalige college van Zottegem met prachtig vervallen klaslokalen.

9 juli 2017

Het Gesticht Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke is een neogotisch gebouw in de Belgische stad Zottegem. De ontstaansgeschiedenis van dit college gaat terug tot het midden van de negentiende eeuw. Om tegemoet te komen aan het grote gebrek van degelijk en betaalbaar onderwijs in de stad richtte August De Rouck in 1862 een nieuwe school op. De van Gent afkomstige katholieke nijveraar en grootgrondbezitter gebruikte in eerste instantie de bestaande gebouwen die voorheen dienst deden als bedrijfsruimte. In 1868 schonk hij de eigendommen aan het nabijgelegen bisdom.  Het daaropvolgende jaar werd het schoolgebouw uitgebreid met een leraarswoning.

In de periode 1881-1883 werden al de bestaande gebouwen, inclusief de leraarswoning, weer afgebroken. In 1883 werd er een volledig nieuwe school in neogotische stijl opgetrokken. Ook nu nam De Rouck een deel van de kosten voor zijn rekening.

Aanvankelijk werd in het “gesticht” middelbaar en landbouwonderwijs gegeven. Begin jaren 1960 verhuisde het secundair onderwijs naar een nieuw gebouw en werd de school enkel nog gebruikt door de lagere school. Na een fusie met andere vrije scholen begin 2002, kwamen de gebouwen leeg te staan. De kapel werd in 2016 volledig verwoest door een uitslaande brand.