Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Fish Farm

Fish Farm

Viskwekerij en laboratorium aan het koelwater van de reactoren.

18 oktober 2019

Door de ligging in het binnenland was de kerncentrale van Tsjernobyl afhankelijk van lokale rivieren en een kunstmatig meer van 22 vierkante kilometer. Het meer grenst aan en is verbonden met de rivier Pripyat en het stuwmeer van Kiev. Het is 18 meter diep en, door zijn oorspronkelijk gebruik, warmer dan enig natuurlijk meer in de regio. Uiteraard mocht een dergelijke bijkomstigheid niet worden verspild en daarom werd een commerciële viskwekerij opgericht.

Ten gevolge van de kernramp verspreidde radioactieve neerslag zich over grote delen van Europa. Ook het meer, dat op slechts 1,5 km van het reactorcomplex ligt, werd overspoeld met radionucliden. De Sovjetautoriteiten sloten de viskwekerij... maar ze werd niet verlaten.

Vrijwel onmiddellijk na de eerste sanering na de ramp, begon een langdurige radiologische studie van de lokale omgeving, met name de vissen en andere organismen in de koelvijver. De studie liep tot 1996, overleefde de Sovjet-Unie zelf en leverde nuttige informatie over hoe gewervelde dieren in de loop van de tijd worden beïnvloed door straling in hun omgeving. Overblijfselen van het laboratorium zijn vandaag nog te zien.