Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Ferme de Maraichage

Ferme de Maraichage

Historische boerderij met enkele prachtig vervallen oude kamers en stallen.

9 juli 2017

Deze historische hoeve (een zogenaamde ‘heerlijkhede’) is al voor het eerst terug te vinden vanaf 1600. Het was oorspronkelijk een ‘leen’ van de heer van de nabijgelegen gemeente. In een weide ten westen van deze hoeve legde de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog een vliegveld aan. Getuige hiervan is een bewaard gecementeerd gebouwtje onder schilddak, nu gebruikt als koeienstal.

Het hoevecomplex is opgebouwd uit meerdere lage, losstaande gebouwen, U-vormig opgesteld rondom een deels gekasseid erf. De constructies bestaan uit verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Ten westen van het erf bevindt zich boerenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rondom het woonhuis en opgetrokken in dezelfde bouwstijl bevinden zich meerdere dienstgebouwen, waaronder een wagenhuis en meerdere stallen en schuren. Het interieur van de woning is redelijk bewaard gebleven. Vooral de kamers onder het dak, met authentiek meubilair zijn bijzonder mooi.

Jammer genoeg is het pand niet gespaard gebleven van “stagers”, mensen die zich ten onrechte “urban explorer” noemen en hele interieurs versjouwen om een “uniek” shot te kunnen maken…