Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Entrepot des Elephants

Entrepot des Elephants

Overblijfselen van een markante tentoonstelling.

29 mei 2023

Een verlaten loods is voor een urban explorer zoals een rode lap voor een stier: onweerstaanbaar. Vaak blijkt het om een lege loods te gaan (wat overigens ook mooi kan zijn). In andere gevallen is de loods volgestouwd met troep, of compleet gevandaliseerd. En héél soms bots je op iets waar je je in het geheel niet aan verwacht had... Een verzameling oldtimers, een roestig machinepark,... of een stelletje olifanten!

Toen Lille in 2004 "culturele hoofdstad van Europa" werd, brachten de activiteiten en tentoonstellingen een toeristische massa op de been die het stadje nog nooit voorheen gezien had. Enkele jaren later probeerde men dat succes nog eens over te doen met de oprichting van "Lille 3000"; een tweejaarlijks cultureel evenement rondom een bepaald thema. De eerste editie ging van start met een internationale expositie, die de rijke Indiase cultuur als centraal thema had. Om de expositie de nodige luister bij te zetten, werden er vanuit India 20 gigantische beelden van kleurrijk versierde Indische olifanten overgebracht. Deze olifanten van glasvezel rondom een metalen frame werden ontworpen door een van Bollywood's meest gerenommeerde ontwerpers van filmproducties, Nitin Chandrakant Desai. De 20 kolossen werden in een soort van erehaag opgesteld langs een van de hoofdstraten van de stad, die uitkomt op het operagebouw.

Van oktober 2006 tot en met januari 2007 domineerden de indrukwekkende kolossen het straatbeeld. Daarna werden ze terug gedemonteerd en verscheept naar India. Tenminste... 18 van de 20 keerden terug naar hun thuisland. Twee olifanten bleven echter verweesd achter en bevinden zich nu in een verlaten loods, omringd door nog wat parafernalia die achterbleven na het Indische avontuur van de stad...