Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Eglise des Alouettes

Eglise des Alouettes

Kerkje te midden van de velden, met een beladen geschiedenis.

4 oktober 2021

Temidden van de velden, vanuit de vier windrichtingen blootgesteld aan de elementen, staat dit charmante kerkje te wachten op een nieuwe bestemming. De ietwat eigenaardige inplanting van de kerk is te danken aan de pastoor en bezieler van de kerk, die er op aandrong dat ze in het midden van de vier omringende gehuchten zou worden gebouwd. De grond werd geschonken door een plaatselijke baron en het waren de parochianen zelf die het project financierden. De kerk werd dan ook zo goedkoop mogelijk gebouwd, met stenen die ter plaatse gebakken werden met de aanwezige materialen. De bouwwerken werden aangevat in 1903 en op kerstavond 1907 werd de kerk ingewijd, opgedragen aan de onbevlekte ontvangenis. De parochianen van de "Kerk van de Leeuweriken" konden er aanspraak maken op hun eigen kerkstoel, voor zover ze hiervoor een taks betaalden aan de kerkfabriek.

De laatste pastoor van de Eglise des Alouettes verliet de parochie in 1973. Vanaf dan werden de erediensten er geleid door de pastoor van de hoofdparochie. Vanaf 1994 werd de kerk echter definitief verlaten, niet alleen wegens een gebrek aan pastoors, maar ook wegens een gebrek aan parochianen… De kwetsbare kerk, waarvan de buitenmuren inmiddels door trekstangen moesten gestabiliseerd worden, bleef echter dapper de elementen trotseren. Enkele jaren geleden werd de ondertussen gedesacraliseerde kerk particulier verkocht. De nieuwe eigenaar vatte het plan op om de pastorie te gaan bewonen en de kerk om te vormen tot de kantoren voor zijn bedrijf.

In 2016 sloeg het noodlot toe, toen een arbeider door de vloer van de klokkentoren zakte en ruim tien meter naar beneden stortte. De opgetrommelde hulpdiensten kwamen te laat. De man overleed ter plaatse aan de opgelopen verwondingen. De werkzaamheden werden sedertdien nooit meer opnieuw opgestart…