De Cokes Fabriek
De Cokes Fabriek
Fabriek waar uit steenkool cokes gepuurd werden.
14 juni 2020
Steenkolen zijn nodig om vloeibaar ruwijzer te kunnen maken in de hoogoven, maar we kunnen ze niet rechtstreeks in de hoogoven gebruiken. Ze bevatten immers te veel schadelijke of onnuttige producten voor het hoogovenproces en bovendien zijn ze niet sterk genoeg om de lading in de hoogoven te dragen. Daarom worden de kolen eerst omgezet in cokes.
Een kolenmengsel wordt in cokesovens opgewarmd tot ongeveer 1.250 °C. Aangezien er geen zuurstof aanwezig is in die afgesloten ovens, verbranden de kolen niet. Dat proces noemen we “droge destillatie”. Het duurt ongeveer 18 uur om 35 ton kolen om te zetten in 25 ton cokes. Tijdens het destillatieproces komt een grote hoeveelheid gas en rook vrij, die – na zuivering – cokesgas oplevert en andere waardevolle nevenproducten, zoals teer, zwavel, ammoniak, naftaleen en benzol. De geproduceerde cokes wordt als brandstof gebruikt in de hoogoven en speelt een rol in de chemische processen die in de hoogoven plaatsvinden. Het cokesgas wordt volledig intern als brandstof gebruikt.
De cokes werden niet hier geproduceerd, maar werden aangevoerd van de cokesfabriek, even verderop. In dit deel van de fabriek werden de aangevoerde cokes gescreend en gesorteerd, vooraleer ze naar de hoogoven gingen.