Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Church of a 1000 Arches

Church of a 1000 Arches

Mooie neogotische kerk van Lodelinsart, verlaten omwille van instortingsgevaar.

19 augustus 2017

Na jarenlange disputen over de plaats waar een nieuwe kerk moest opgericht worden voor de parochie van Lodelinsart, viel in 1874 de beslissing. De nieuwe kerk moest gebouwd worden op de plaats van de oude pastorie aan de Place Edmond Gilles. Men begint meteen aan de uitvoering van de plannen, maar het duurde nog tot 1891 voor het gebouw opgeleverd werd.

De neogotische kerk wordt "Sainte-Marie of Notre-Dame-kerk" gedoopt. Al van bij aanvang waren de kaarten verkeerd geschud voor de kerk. Niet alleen werd ze gebouwd op een hellend vlak, maar bovendien lopen er oude mijngangen door de ondergrond. Dit alles komt de stabiliteit van zo'n immens bouwwerk niet ten goede.

Maar uiteindelijk was het een duif die de kerk de genadeslag toediende... Naast de kwetsbaarheid van de funderingen, leed het gebouw aan waterinfiltratie. Die ontstond toen een duif in de goot terecht kwam. De kerkfabriek vroeg de gemeente om de duif te verwijderen, maar niemand deed iets. De duif verstopte de afvoer, zodat het water een andere weg zocht en vond, meer bepaald via het pleisterwerk. Toen begin december het plafond van een zijbeuk van de kerk instortte en het gevaar voor bezoekers van de kerk imminent werd, had de burgemeester geen andere keuze dan de kerk te verzegelen. Ondertussen was er ook al een van de gewelfbogen gekraakt. Deze werd inmiddels gestut. Vijf jaar later was er nog steeds geen zich op broodnodige herstellingswerken.

Uiteindelijk was de toestand van de kerk dermate verslechterd, dat slopen de enige oplossing was. De sloopwerken werden aangevat in december 2019, tot grote ergernis van de parochianen.