Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chocolate Factory

Chocolate Factory

Fabrieksgebouw in art nouveau stijl met kenmerkende glas-in-lood partij in de voorgevel.

29 februari 2016

Architect F.R. ontwierp bijna 110 jaar geleden deze fabrieksgebouwen in art nouveau-stijl. Ze herbergden oorspronkelijk een chocoladefabriek, die een 100-tal mensen in dienst had. De directeur van de fabriek woonde in het nabijgelegen kasteel. Behoudens een korte onderbreking tijdens WO I bleef de fabriek in werking tot halverwege de jaren ’30. In de aanloop naar WO II nam het Belgische leger zijn intrek in de gebouwen. Tijdens de Duitse bezetting nam het Duitse leger het gebouw over, tot het op zijn beurt door de Amerikaanse bevrijdingstroepen verjaagd werd.

Na de oorlog hernam het gebouw zijn industriële functie toen een fabrikant van weefgetouwen zich er vestigde. Deze werd begin jaren ’70 opgevolgd door een tingieterij. Toen deze laatste zijn productie bundelde in een nabijgelegen industriestad, nam een kunstencentrum het gebouw in beslag.

De chocoladefabriek was één van de eerste gebouwen in België, dat werd opgetrokken met gewapend beton. Het langgerekte gebouw wordt gekenmerkt door de hogere ingangspartij met het inmiddels befaamde roosvenster en daarboven het mijtervormig reliëf dat een eekhoorn verbeeldt.

Momenteel wordt het gebouw grondig verbouwd en omgevormd tot exclusieve lofts…