Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Nottebohm

Chateau Nottebohm

Dit pittoreske, eclectische kasteeltje was het buitenverblijf van de familie Nottebohm.

10 juli 2016

Het kasteeldomein Nottebohm is een domein van meer dan 58 ha groot. Het centraal gelegen kasteel werd gebouwd in 1908 door Ferdinand Otto Nottebohm. Het is een typisch voorbeeld van een begin-20ste-eeuws buitenhuis in de bosrijke gebieden rondom de stad. Nottebohm koos voor een pittoreske, eclectische bouwstijl. Men onderscheidt elementen uit de neo-Vlaamse renaissance, de traditionele bak- en zandsteenstijl en de cottagestijl. Architect Ernest Pelgrims tekende de plannen. De vier gevels zijn afwisselend en grillig vormgegeven. Het interieur van de woning is sterk verwaarloosd en bijna volledig vernield.

Het kasteel, gebouwd als buitenverblijf voor het gezin Nottebohm, werd tot 1943 regelmatig gebruikt. De familie Nottebohm was een vooraanstaande familie, gekend omwille van talrijke initiatieven in de zorgverlening. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door het Duitse leger in gebruik genomen. Na de oorlog kwam de familie er slechts sporadisch op vakantie.

In de jaren 1950 werd het kasteel verhuurd als hotel en restaurant. Nadien stond het voornamelijk leeg. In de jaren 1980 werd het te koop gesteld, zonder resultaat. Jarenlange leegstand zorgde voor een verwaarloosde toestand van het exterieur en een grotendeels verdwenen interieur.

Het verloederde kasteel kwam de voorbije jaren opnieuw in de belangstelling.  De bekende Amerikaans regisseur Tim Burton wou het kasteel gebruiken als decor voor zijn nieuwe film. Auteur Ransom Riggs haalde in het kasteel eerder al zijn inspiratie voor zijn boek "Miss Peregrine’s home for peculiar children". De keuze van de filmlocatie viel uiteindelijk op een ander kasteel in de buurt.

In het voorjaar van 2018 werd het kasteeltje in alle stilte gesloopt...