Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Miranda

Chateau Miranda

Het inmiddels ter ziele gegane kasteel Miranda of Noisy, moeder aller urbexkastelen.

1 mei 2016

In 1866 gaf graaf Hadelin de Liedekerke-Beaufort opdracht voor de bouw van een nieuw kasteel op zijn landgoed. De bouwwerken begonnen datzelfde jaar, maar werden pas in 1907 volledig voltooid. Dit neogotische kasteel - één van de zeldzame exemplaren in België - werd ontworpen door de Engelse architect Edward Milner, die stierf voor de voltooiing van het gebouw. Het kasteel heeft verschillende functies gehad en staat ook wel bekend als Home de Noisy. Dat laatste was de naam toen het als vakantieverblijf voor de kinderen van het spoorwegpersoneel diende.

Het 4.000 m² grote kasteel heeft een karakteristieke, 56 meter hoge centrale klokkentoren, omringd door vele andere torentjes. Rechts van het kasteel bevinden zich de voormalige paardenstallen.

Het gebouw, dat lang dienst deed als toeristische verblijfplaats voor groepen kinderen en jongeren, werd definitief verlaten in 1991 en raakte al snel in verval. Het werd een uitgelezen oord voor urban explorers en wordt door velen onder hen gezien als de "moeder van alle urbex-kastelen".

Het verloederde kasteel was inmiddels een doorn in het oog van de graaf geworden. Doordat het kasteel opgenomen was op de lijst van beschermd erfgoed, werd restauratie quasi onbetaalbaar. De graaf wendde al zijn macht en invloed aan om het kasteel terug van de lijst te laten schrappen en slaagde erin de toenmalige minister voor ruimtelijke ordening, een politicus van bedenkelijk allooi, voor zijn kar te spannen. In 2015 schrapte deze het kasteel van de lijst van beschermd erfgoed, waarna de graaf prompt een sloopaanvraag indiende. Eind oktober 2016 begon na lang dralen de sloop van het kasteel...

k bezocht het kasteel twee maal. De eerste maal slechts gewapend met de iPhone (hiervan zitten enkele beelden in de reportage). Enkele weken later keerde ik terug met camera en statief.