Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Jumanji

Chateau Jumanji

Kasteeltje met een opvallende wintertuin.

14 oktober 2017

Het domein waarop het kasteeltje zich bevindt, werd in 1575 verkocht uit de eigendommen van een nabijgelegen begijnhof. Dat blijkt uit oude archiefstukken. Begin jaren 1880 werd het oude kasteel gesloopt. Met de stenen van de afbraak bouwde men het huidige landhuis. Het werd een sober, gepleisterd en geschilderd landhuis in neoclassicistische stijl.

Omstreeks 1910 werd aan de oostelijke gevel een merkwaardige wintertuin opgetrokken uit baksteen. Deze werd volledig bekleed met een grijze cement en gedecoreerd met imitatieboomstammen en rotswerk. Aan de voorzijde leidde een trap tussen de kunstrotsblokken naar het terras met leuningen in imitatietakken. Klimplanten geven het geheel een zeer natuurgetrouwe indruk.

De wintertuin werd gebouwd door een firma die zich specialiseerde in kunstmatige rotsen, grotten en aquariums. Het merkwaardig interieur werd volledig uitgewerkt als kunstmatige grot met kenmerkende stalactieten en stalagmieten, holen waarin planten groeien en sokkels met beelden. Ingewerkte spiegels moeten de ruimtewerking nog vergroten.  Omstreeks 1950 werd de bepleistering van het hoofdgebouw weggehaald. Daardoor kreeg het kasteeltje zijn huidig uitzicht. Het goed werd in 2002 beschermd als monument.