Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Elephant

Chateau Elephant

Indrukwekkend 17de eeuws kasteel met boerderij en park.

22 augustus 2021

Dit imposante kasteel, met bijhorende U-vormige boerderij werd gebouwd door een baron, lid van een Zuid-Nederlandse adellijke familie, die het goed ook lang bewoonde. Het kasteel bleef gedurende ruim 140 jaar in bezit van de familie. Vanaf het begin van de 19de eeuw wisselde het kasteel enkele keren van eigenaar, hetzij door verkoop, hetzij door huwelijk. Einde jaren 1980 werd het gekocht door een rijke Vlaamse zakenman, die het kasteel in de loop van de volgende jaren volledig renoveerde.

De boerderij dateert van het begin van de 17de eeuw. Het kasteel, of tenminste de belangrijkste westelijke vleugel ervan, werd gebouwd omstreeks 1670. In de loop van de geschiedenis kende het kasteel een aantal verbouwingen en uitbreidingen, voornamelijk in de 19de en 20ste eeuw. Het kasteel bestaat tegenwoordig uit twee loodrecht op elkaar staande vleugels van ongelijke grootte. De oorspronkelijke westelijke vleugel, opgetrokken in zandsteen, baksteen en blauwe steen, heeft een enorme toren van drie verdiepingen onder een afgeknot paviljoen, dat doet denken aan een kerker, en een rechthoekig gebouw van twee verdiepingen onder een hoge zadelrug. De 1.500 m² bewoonbare oppervlakte telt onder meer 2 woonkamers, 2 eetkamers, een bibliotheek, 12 slaapkamers en 5 badkamers. De Lodewijk XV woonkamer in de toren herbergt een hergebruikte schoorsteenkap uit 1726.

Het landgoed beslaat 70 hectare en omvat de boerderij, een bos, weiden en land voor gewassen. Het geheel werd geclassificeerd als monument en als site in 1985.