Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau des Muscles

Chateau des Muscles

Gigantisch complex, maar grotendeels leeg. Mooie ontvangstzaal en kapel.

15 april 2017

De geschiedenis van dit grotendeels in neo-traditionele stijl opgetrokken kasteel gaat terug tot de 13de eeuw. Het domein, werd voornamelijk gebruikt als buitenverblijf. Het was achtereenvolgens eigendom van verschillende adellijke families, waaronder de familie de Ligne, die er tot laat in de 15de eeuw eigenaar van was. Halverwege de 19de eeuw kocht de religieuze orde der Bernardines het kasteel. De nonnen vormden het kasteel om tot een klooster en pensionaat. Ze lieten er vleugels aanbouwen die dienst moesten doen als klaslokalen en kloostervertrekken. De zusters zijn ook verantwoordelijk voor de aanbouw van de imposante neogotische kapel, die opgericht werd in 1901-1902.

Na het vertrek van de kloosterzusters werd het complex in de jaren 1960 verkocht aan een commercieel bedrijf. Door de talrijke aanbouwen in de loop der tijd is het geheel uitgegroeid tot een gigantisch complex, dat vreemd genoeg - buiten enkele fraaie ruimten, zoals de gekende balzaal met kroonluchter - niet echt veel te bieden had.

Het kasteel werd in de tweede helft van 2019 verkocht. Het is niet duidelijk welke plannen de nieuwe eigenaar heeft voor het goed. De renovatiewerken zijn alleszins van start gegaan.