Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau de Viane

Chateau de Viane

Kasteel met een prachtige trompe-l'oeuil in het voornaamste trappenhuis.

15 april 2017

De vroegste vermelding van dit kasteeldomein dateert van halverwege de 16de eeuw. Van dit oorspronkelijke kasteel en bijhorende kapel zijn echter geen resten bewaard gebleven. Het huidige kasteel met bijhorend domein zijn voor het eerst te zien op een plan uit het midden van de 18de eeuw. Vanaf het midden van de 18e eeuw kwam het landgoed in handen van de adellijke familie van baronnen Partz Devenish, die als bouwheer van het kasteel gezien worden. Via huwelijken kwam de familie van baronnen Blondel de Beauregard in bezit van het domein. Deze familie bleef het kasteel bewonen tot vlak na de eerste wereldoorlog. Het kasteel is dan ook voornamelijk gekend onder de naam "kasteel van Blondel de Beauregard".

Na de WOI kocht een rijke landbouwer het kasteel met bijhorend domein op en verhuurde het als pachthof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw even dienst als tijdelijke verblijfplaats voor soldaten. Een aantal jaren na de oorlog kreeg het goed zijn huidige bestemming van recreatiedomein. Vandaag is het domein nog steeds eigendom van een telg van de landbouwersfamilie. Het kasteel zelf is in handen van de beruchte Nederlandse huisjesmelker Cees Engel en staat al enkele jaren leeg. Een aanzet om het kasteel te renoveren blijkt uit de inhoud van het gebouw. De nieuwe ramen liggen in het gebouw te wachten om geplaatst te worden. Ze verzamelden ondertussen zelf echter ook a een flinke laag stof. Wellicht werden de renovatiewerken stilgelegd vanwege financiële problemen…

Buiten de traphal en de spectaculaire zeshoekige inkomtoren met trompe-l'oeil muurschilderingen met zuilenrijen, viel er relatief weinig te fotograferen. Het verlaten kasteel stond in urbexmiddens lang bekend als "Chateau Urbanus". De Vlaamse komiek Urbanus zou er ooit een videoclip opgenomen hebben... Op 31 januari 2020 viel het kasteel te prooi aan brandstichters. Het vuur legde een groot deel van het kasteel in de as.