Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau de Viane

Chateau de Viane

Kasteel met een prachtige trompe-l'oeuil in het voornaamste trappenhuis.

15 april 2017

De vroegste vermelding van dit kasteeldomein dateert van halverwege de 16de eeuw. Van dit oorspronkelijke kasteel en bijhorende kapel zijn echter geen resten bewaard gebleven. Het huidige kasteel met bijhorend domein zijn voor het eerst te zien op een plan uit het midden van de 18de eeuw. Vanaf het midden van de 18e eeuw kwam het landgoed in handen van een adellijke familie van baronnen, die als bouwheer van het huidige kasteel gezien wordt. Een andere familie van baronnen werd via huwelijk eigenaar van het domein en bleef het bewonen tot vlak na de eerste wereldoorlog.

Na de WOI kocht een rijke landbouwer het kasteel met bijhorend domein op en verhuurde het als pachthof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw even dienst als tijdelijke verblijfplaats voor soldaten. Een aantal jaren na de oorlog kreeg het goed zijn huidige bestemming van recreatiedomein. Vandaag is het domein nog steeds eigendom van een telg van de landbouwersfamilie. Het kasteel zelf heeft een andere eigenaar en staat al enkele jaren leeg. Een aanzet om het kasteel te renoveren blijkt uit de inhoud van het gebouw. De nieuwe ramen liggen in het gebouw te wachten om geplaatst te worden. Ze verzamelden ondertussen zelf echter ook a een flinke laag stof. Wellicht werden de renovatiewerken stilgelegd vanwege financiële problemen…

Buiten de traphal en de spectaculaire zeshoekige inkomtoren met trompe-l'oeil muurschilderingen met zuilenrijen, viel er relatief weinig te fotograferen. Het verlaten kasteel stond lang bekend als "Chateau Urbanus". De Vlaamse komiek Urbanus zou er ooit een videoclip opgenomen hebben... Op 31 januari 2020 viel het kasteel te prooi aan brandstichters. Het vuur legde een groot deel van het kasteel in de as.