Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Chapelier Fou

Chateau Chapelier Fou

Ook bekend als Chateau Queen Mary.

13 februari 2023

Dit sinds vele jaren verlaten kasteel staat in de Urbex-scene bekend onder meerdere namen, waaronder ‘Chateau Queen Mary’ en ‘Chateau du Chapelier Fou’. Niet verstoken van enig sarcasme noemde ik hem op Facebook “‘Chateau des Déménageurs” (kasteel van de verhuizers). Je ziet er namelijk geen twee fotoreeksen van, waar alles op dezelfde plaats staat. Het is een locatie bij uitstek voor de zogenaamde ‘stagers’, die graag allerlei neptafereeltjes in elkaar draaien, het ene al belachelijker dan het andere…

Het kasteel en de aangrenzende boerderij werden begin jaren 1630 opgericht door een telg van een adellijke familie. Het landgoed strekte zich toen uit over ruim 500 hectare. De kasteelheer, een graaf, markies en - in dit dorpje - een baron, was een bekende militair ten tijde van de Spaanse Nederlanden. Hij bewoonde met zijn gezin het kasteel tot aan zijn dood in 1655. De militaire achtergrond van de kasteelheer is vandaag nog zeer opvallend aanwezig in de wapenkamer met opmerkelijke stucversieringen, die militaire trofeeën voorstellen, evenals plant- en bloemmotieven.

Het kasteel is verdeeld in twee delen: het centrale deel dat door de graaf werd gebouwd, bestaande uit een grote leefruimte gevormd door een lang volume van tien traveeën. Later werden de twee klassieke zijvleugels aan de uiteinden toegevoegd. In het midden van de voorgevel bevindt zich een monumentaal portiek met een afgeplat bolvormig dak. Op het timpaan ziet men de wapens van de graven in zandsteen.

Het kasteel en de omgeving werden in 1979 geklasseerd als monument.