Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Cendrillon

Chateau Cendrillon

Mooi kasteeltje waar een hotel met sterrenrestaurant in gevestigd was.

18 maart 2018

In een park met veel opmerkelijke bomen bouwde baron Louis Siraut zijn Château de la Bruyère. Het neoklassieke gebouw werd opgericht in 1860 en de familie Siraut bewoonde het kasteel tot 1984. Wellicht omwille van de stijgende kosten die gepaard gaan met het onderhoud van een kasteel met park, verliet de familie het kasteel. Het bleef jarenlang leeg staan en verkommeren, tot het in 1999 gekocht werd door bakker Raymond Beck.

Becks' studies aan de academie voor schone kunsten in Bergen hielpen hem bij zijn taak van vakman-renovator. Hij transformeerde het inmiddels sterk verloederde kasteel tot een luxueus hotel met 10 kamers en noemde het "Hotel Chateau de la Cense au Bois". Het hotel baadde in een decor van Napoleon III-meubels, Sèvres-porselein en fijne kasjmier tapijten. De tien kamers werden allemaal versierd met oude voorwerpen die hij verzamelde. De eetkamer, ingericht in Marie-Antoinette-stijl, gestoffeerd in blauwgrijs was een lust voor het oog.

Raymond Beck, die zijn sporen verdiende als meester-bakker in Jurbise, trok de bejubelde chef kok Pierre-Yves Gosse aan om in zijn luxehotel een restaurant op te richten. Het restaurant werd "L'Osciètre Gris" (naar de gelijknamige kaviaar van de grijze steur) genoemd. Het restaurant vergaarde al snel naam en faam als één van de beste restaurants van Henegouwen.

Toch was het luxueuze project geen lang leven beschoren. In 2005 gingen zowel het hotel als het restaurant failliet. Beck en Gosse gingen elk hun eigen weg. Pierre-Yves Gosse overleed in april 2019. het kasteel van baron Siraut viel eens te meer prooi aan verval.