Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chateau Arcade

Chateau Arcade

Bijzonder kasteel, laatst gebruikt als rust- en verzorgingstehuis, ook gekend als 'Chateau the Big Five".

5 maart 2017

Het centrale en oudste gedeelte van Chateau Arcade werd gebouwd tussen 1820 en 1825 door Edmond-Charles de la Coste. de la Coste was een edelman, die zijn hele volwassen leven op hoog niveau politiek actief was. In 1815 huwde hij een dochter van de laatste heer van Zuurbemde. Het landgoed was al sinds 1440 in handen van de heer van de voormalige heerlijkheid. Van de vroegere pracht en praal bleef echter niets meer over dan een motte met een woning en een schuur.

Het oorspronkelijke kasteel met 5 traveeën (vandaar 'Chateau The Big Five') en een middenrisaliet werd opgetrokken in neoclassicistische stijl. Binnenin vindt men nog mooie schouwen en mooi stukwerk aan de zolderingen. In 1850 werd wat nog overbleef van de hoeve afgebroken en werden de twee zijvleugels aangebouwd aan het centrale gedeelte. De zijvleugels in hoefijzervorm eindigen telkens op een vierkantig paviljoen.

Achter het kasteel ligt een Engelse tuin met twee vijvers. Langs de rand van het park staat ook nog een ijskelder met koepelgewelf, de vroegere “koelkast” van het kasteel, waarin momenteel een vleermuizenkolonie huist. Sinds 1965 tot voor kort deed het kasteel dienst als rust- en verzorgingstehuis.