Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Charbonnage du Gouffre

Charbonnage du Gouffre

Revisit aan één van de oudste urbexlocaties in België.

19 maart 2023

Charbonnage nr. 10 du Gouffre, gelegen in Châtelineau, een deel van Châtelet, was de belangrijkste en laatste kolenmijn van het bedrijf Charbonnages du Gouffre. De steenkoolmijn werd geëxploiteerd van 1916 tot 1969. De betonnen gebouwen werden gebouwd in 1934. Na de sluiting werd het terrein tussen 1979 en 1982 omgebouwd tot een dierentuin voordat het een autodemontageterrein werd. Ondertussen werd quasi de volledige site sinds vele jaren verlaten en rest er enkel nog de ruïnes van het voormalige bedrijf. De beide schachtbokken zijn al lang verdwenen. Er bestonden ooit plannen om de gebouwen te restaureren tot een woonerf met een polyvalente zaal. Wellicht om financiële redenen kwamen die plannen nooit van grond.

Deze koolmijn was één van de eerste locaties die ik in 2015 als beginnend urbexer en fotograaf bezocht. Die eerste foto's waren echter van een abominabel kwaliteit en er bestond altijd het plan om nog eens terug te keren. Acht jaar na het eerste bezoek, is het er dan toch van gekomen... Het weer zat jammer genoeg niet helemaal mee, maar de grauwe lucht geeft nog een extra grauwe dimensie aan de locatie...

Wie meer info wenst over deze urbexlocatie, die je als urbexer eigenlijk wel moèt gezien hebben, kan terecht op de Wikipedia-pagina (weliswaar in het Frans): Charbonnage N° 10 Du Gouffre.