Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chapelle des Pelotes

Chapelle des Pelotes

Neogotische kapel van een voormalig seminarie.

16 juli 2023

Genesteld in het hart van het domein van het voormalige groot seminarie, bevindt zich deze magnifieke neogotische kapel. De kapel is gebouwd in hardsteen, volgens een langwerpig plan met een enkel schip eindigend in een halfronde apsis. De kapel van het voormalige seminarie omvat ook een crypte, gelegen onder de eerste travee. 

De bouw van de kapel begon rond 1850, op basis van plannen van architect Le Forestier en werd na dienst dood voortgezet door een abt van het seminarie. Het resultaat is een opmerkelijke kapel in een spitsboogvormige architectuur. Deze kapel is ingericht als een triforium (met galerijen boven de arcades van de zijbeuken en met uitzicht op het schip), wat zeldzaam is, omdat ze geen gangpaden heeft.

De hoofdingang van de kapel wordt geflankeerd door twee torentjes die twee ingewerkte trappen beschutten. De wenteltrap (alleen de linkse is bewaard) geeft toegang tot het oksaal.

Het kasteel zelf werd voor het eerst vermeld in de tweede helft van de 14de eeuw en werd zo’n honderd jaar later verworven door het bisdom. Het gebouw en het terrein werden in de 18e eeuw de belangrijkste zomerresidentie van de bisschop. Het geheel werd echter na de Franse Revolutie als nationaal bezit verkocht en omgevormd tot een bijgebouw van het grootseminarie. In 1906 leidde de definitieve scheiding van kerk en staat tot de sluiting van het seminarie. Net als zijn tegenhanger, enkele kilometers verderop (het voormalige klein seminarie - zie Hôpital Plaza) werden de gebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog aangewend als militair hospitaal. In de jaren 1960 werden de gebouwen gebruikt voor  zomerkampen. Sind het begin van de jaren 1980 werd het een residentie van de gemeenschap van Pain de Vie en ten slotte van de Charles de Jesus Broederschap van omstreeks 2007 tot februari 2014. Na enkele jaren leegstand werd het geheel in 2016 opgekocht door een inwoner van de gemeente, die de intentie heeft om er een socio-culturele bestemming aan te geven.